Home > Beste Energievergelijker > Kritiek Op Duurzame Energiebron Waterkracht In De Amazone

Sharing is caring!

Waterkracht wordt steeds meer de meest controversiële vorm van hernieuwbare energie. Voorstanders getuigen van de technologie als een constante energieproductie in tegenstelling tot wind en zon, critici hekelen hydro-elektrische centrales als massale en onnodige interferentie met natuurlijke habitats.

Vooral luide protesten plukken momenteel het Braziliaanse megaproject Belo Monte in het noordelijke Amazonegebied. Ondanks de inheemse bewoners en natuurbeschermers, is de krachtcentrale begin deze maand in gebruik genomen.

Lees ook: alles te weten komen over het overstappen naar duurzame energie? Neem een kijkje op de website https://beste-energievergelijker.com/overstappen-energie/.

Een Heleboel Mensen Hebben Profijt Van De Waterkrachtcentrale

Belo Monte zal naar verwachting een capaciteit hebben van meer dan 11.200 megawatt en stroom leveren aan maximaal 60 miljoen mensen na de definitieve voltooiing gepland voor 2019. De output van de op twee na grootste waterkrachtcentrale ter wereld voor commerciële elektriciteitsproductie bedraagt ​​echter slechts iets minder dan 650 megawatt. Plannen voor het reservoir met meerdere reservoirs in Rio Xingu begonnen al in 1975 en hebben sindsdien ongeveer 20.000 arbeiders op de weg gehouden.

Terwijl de Braziliaanse president Dilma Rousseff het project prijst als “een geweldige technische prestatie” vandaag, zijn torenhoge kosten, milieuschade en verschillende doden tijdens de constructiefase steeds kritischer geworden. Of de opgewekte energie bij de burger terecht komt is niet zeker. We spreken dan over zakelijke energie met andere eisen. Meer hierover op de webpagina https://beste-energievergelijker.com/zakelijke-energie/.

Niet De Enige Waterkrachtcentrale In Brazilië

Trouwens, Belo Monte is niet de enige waterkracht reus die de regering van Brazilië in de bureaulade heeft. Bij de Rio Tapajós in het hart van de Braziliaanse Amazone, staat een andere dam gepland over een lengte van ongeveer zeven en een halve kilometer. De toekomstige energiecentrale zal meer dan 8.000 megawatt vermogen genereren. Waterkracht is niet het enige probleem voor de natuur in de Amazone, vooral de inheemse bevolking moet steeds meer vrezen voor het verlies van hun levensonderhoud.

Het grote dilemma van Brazilië komt naar voren in het geval van de hydro-elektrische centrales van Amazon: enerzijds heeft het land de ontbossing van het regenwoud aanzienlijk weten te verminderen en anderzijds heeft het de energiebron met de laagste emissie van alle grote economieën. Aan de andere kant drijft de overheid gigantische infrastructuurprojecten, zoals dammen en wegen, die duurzame schade toebrengen aan de Amazone als habitat en ecosysteem.