Home > Lening > Is Doorlopend Krediet Een Goede Keuze?

Sharing is caring!

Er is een goede kans dat je al toegang hebt tot doorlopend krediet en het regelmatig gebruikt. Bijna 70% van de Nederlanders heeft minstens één creditcard. Veel mensen hebben meerdere doorlopende kredietrekeningen of ‘kredietlijnen’.

Creditcards (inclusief winkelcreditcards ), hypotheekleningen en depositorekeningen met roodstandbescherming zijn voorbeelden van doorlopende kredietrekeningen. Heb je te maken met een negatieve BKR codering? Wellicht kun je lenen zonder BKR.

Wat Is Doorlopend Krediet Precies?

Doorlopend kredieten zijn een flexibele financiering waarbij een geldschieter een bepaald kredietbedrag verlengt. U bepaalt het bedrag dat u wilt gebruiken en wanneer u het wilt gebruiken.

Aan het einde van de maand betaalt u het geld terug of betaalt u rente over het resterende saldo (tenzij u een promotieperiode van 0% hebt ). Er zijn geen vaste betalingen op doorlopende kredietlijnen. Het beschikbare krediet en uw minimale betaling fluctueren op basis van gebruik en aflossingen op de kredietlimiet.

Het volledige saldo van uw account kan vroegtijdig worden betaald zonder kosten. U kunt uw beschikbare tegoed ook weer gebruiken totdat uw doorlopende kredietovereenkomst met de kredietgever afloopt.

Doorlopend Krediet Anders Dan Een Persoonlijke Lening

Als u een hypotheek, autolening, lening met eigen vermogen of een studielening heeft, heeft u een lening op afbetaling. De oorspronkelijke lening is voor een bepaald bedrag dat vergelijkbaar is met een doorlopende kredietlijn. Maar als u een lening op afbetaling afsluit, krijgt u alle contanten vooraf om te betalen voor de goederen of diensten.

 

Vervolgens betaalt u de lening op afbetaling terug met rente totdat de schuld weg is. Deze soorten schulden worden gewoonlijk afgeschreven gedurende een vaste periode van jaren en hebben een vast aflossingsschema. U mag het geld dat u terugbetaalt op een lening op afbetaling niet opnieuw lenen.

Voordelen Doorlopend Krediet

Het beste aan doorlopend krediet is de flexibiliteit en gemakkelijke manier om dingen te betalen. Je kunt snel geld lenen in bedragen die je nodig hebt zonder opnieuw een aanvraag in te dienen om het tegoed opnieuw te gebruiken.

Betalingen zijn ook flexibel, zolang u de vereiste minimale betaling op tijd verricht. Als u de rekening niet elke maand kunt betalen, betaalt u alleen rente over het resterende saldo. Doorlopend tegoed hoeft niet te worden gebruikt voor een specifieke aankoop of op een bepaald tijdstip. U kunt uw kredietlimiet open houden zonder deze te gebruiken volgens de voorwaarden van de overeenkomst van uw kredietverlener.

Sommige doorlopende kredieten worden geleverd met de optie om geld terug of andere beloningen te verdienen . Beloningen worden ingewisseld voor cadeaubonnen of reizen wanneer u betalingen verricht op uw account. Maar dit is alleen een voordeel als u elke maand het volledige saldo op uw account betaalt. Het betalen van rente op een doorlopende kredietrekening maakt een einde aan de beloningswaarde die u verdient.

Het gebruik van doorlopende kredietrekeningen heeft invloed op uw credit score. Door betalingen op tijd uit te voeren en het gebruik van uw beschikbare krediet zo laag mogelijk te houden, worden de kredietscores verhoogd. Hogere geloofsscores kunnen u lagere rentetarieven op leningen op afbetaling, besparingen op nutsbedrijven en betere kansen geven om goedkeuring te krijgen voor huurovereenkomsten.

Eventuele Nadelen Van Een Doorlopend Krediet

Doorlopend krediet is gemakkelijk en handig voor de consument om te gebruiken. Maar het is duidelijk een geval waarin te veel van het goede serieuze financiële problemen kan veroorzaken .

Experian meldde dat het gemiddelde saldo op de creditcard in het derde kwartaal van 2018 meer dan € 4000 bedroeg. En dit is slechts één type doorlopend krediet dat mensen gebruiken. Daarnaast hebben veel mensen met doorlopend krediet ook leningen op afbetaling die ze terugbetalen.

Doorlopende kredietlijnen hebben meestal een hogere rente dan leningen op afbetaling. De gemiddelde APR van een creditcard is momenteel meer dan 17%.

Sommige mensen boden een aanzienlijke hoeveelheid doorlopende kredietuitgaven aan dan aanvankelijk was gepland voor individuele aankopen. Hoe meer u uitgeeft aan een doorlopende kredietrekening, hoe hoger uw gebruik van het beschikbare krediet.

Doorlopend Krediet Voor Mij Een Goede Oplossing?

Doorlopend krediet heeft veel voordelen voor mensen en bedrijven die geld moeten lenen. Maar het is belangrijk om rekening te houden met uw volledige financiële situatie en uw vermogen om al uw schulden terug te betalen.

Als u het saldo elke maand kunt terugbetalen of zo weinig mogelijk rente kunt betalen voor wat u uitgeeft, kan het gebruik van doorlopend krediet zinvol zijn. Als u het saldo niet snel kunt betalen of als u een doorlopende kredietrekening als een noodfonds gebruikt , denkt u misschien nog een keer. In een crisis is het vermijden van meer betalingen en hoge rentetarieven waarschijnlijk een beter plan.

Zorg er tenslotte voor dat u de kleine lettertjes leest als u kiest voor het openen van doorlopende kredietrekeningen. Een rentevrije periode van 90 dagen of twee jaar aan renteloze betalingen klinkt misschien goed als u een aankoop doet. Maar veel mensen worden betrapt op het terugbetalen van rente als ze niet aan de voorwaarden van een overeenkomst voldoen.

Gebruik doorlopend krediet verstandig om de voordelen van flexibele uitgaven en betalingen te krijgen zonder diep in de schulden te gaan of je credit score te schaden!